Marx och människan

Marx och människan

Del I: Det stora Problemet

Introduktion

Historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp

- Det kommunistiska manifestet I: Borgare och proletärer

Karl Heinrich Marx, (1818-1883) var en tysk filosof och en av grundarna till den politiska teori som kom att kallas för marxism. Förutom bidragande till kommunism och socialism har Marx läror kommit att starkt influera en rad olika filosofiska åskådningar och samhällssyner såsom socialdemokrati och feminism.

Trots att Marx läror med tiden kom att förlora akademisk tillförlitlighet, inte minst på grund av sin oförmåga att korrekt förutsäga framtiden för kapitalistiska samhällen så har de i högsta grad levt vidare, särskilt i akademien. Även efter 1900-talets uppdagande av en lång rad atrociteter utförda i samtliga kommunistiska och socialistiska samhällen tycks en närmast romantisk anda finnas kvar kring Marx läror. Det vanligaste svepskälet för alla hemskheter brukar vara att det inte är fel på Marx läror, det är fel på tolkningarna, på Lenin, Mao, Kim Jong-un och andra marxistiska ledare.

Är detta verkligen en rimlig tolkning? Eller finns det något djupare i Marx läror som gör att utkomsten av deras implementationer oavsett kultur leder till mänskligt lidande? I den här essän ämnar jag att undersöka denna fråga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.